Olavskirken
Avaldsnes er Norges eldste kongesete. Det var her Harald Hårfagre la hovedgården sin etter det avgjørende slaget om samlingen av Norge i Hafsrfjord rundt år 870. Avaldsnes beholdt deretter denne maktposisjonen helt frem mot 1450. I dag er den vakre Olavskirken det mektigste minnesmerket om disse tidligere storhetstidene.
Kong Håkon Håkonson påbegynte arbeidet med Olavskirken i 1250. Antagelig sto det da allerede en kirke på samme sted som kristkongen Olav Tryggvason hadde bygd rundt år 1000. Mest sannsynlig var dette en mindre bygning i tre, som ble revet til fordel for den nye kirken i stein. Men det besynderlige er at selve kirkeområdet på Avaldsnes er omgitt av gravhauger og store bautasteiner fra førkristen tid. Hvorfor valgte man ikke en mer ”ledig” byggeplass for slike monumentale reisverk?
Olavskirken har vært omgitt av flere store bautasteiner. Noen er forsvunnet eller ødelagt, men på nordsiden av Olavskirken står ennå den største og den mest kjente bautasteinen kalt «Jomfru Marias synål». Med sine 7,2 m over bakkenivå regnes dette som Norges nest høyeste bautastein.